Danmark er det land i
Europa, der oplever flest indbrud!

- ganske enkelt fordi vi ikke er tilstrækkeligt sikrede mod indbrudstyve.

Følg tyven og bliv klogere på hvordan du gør det sværere for tyven...

SCROLL NED

Vi giver dig de bedste råd.

Med ca. 18.000 indbrud i 2020 er Danmark det land i hele EU som oplever flest indbrud pr. indbygger - det svarer til næsten 2 indbrud i timen! Selvom mange danske familier og virksomheder måske selv ved, at de kunne sikre deres bolig eller firma bedre, så kan det for mange være svært at vide hvor man skal starte og hvordan man gør.

Derfor giver vi dig på denne blog, ganske gratis, indblik i hvor kreativ indbrudstyven er med udgangspunkt i vores over 45 års erfaring i sikringsbranchen - så kan du nemmere komme igang med at undgå tyven!

Vidste du at...

Soveværelset er ofte det første sted, en indbrudstyv leder, da folk ofte gemmer smykker og andre dyre værdigenstande her.

Interesseret i at vide mere?

Vi har samlet en række artikler herunder til dig, der gerne vil lære indbrudstyven bedre at kende.

Hvordan kan tyveri på arbejdet undgås?

Hvor går grænsen, når der stjæles på arbejde?

Er det tyveri, når en ansat tager et æble med hjem fra arbejdspladsens frugtordning, eller er det okay, at den ansatte tager en firma-kuglepen i lommen?

Arbejdspladstyveri er som udgangspunkt altid fyringsgrundlag, men der findes mange gråzoner på området. Både som medarbejder og arbejdsgiver er det derfor vigtigt, at kende til de gældende regler.

 

Kontorartikler er mest populære at tage med hjem

I en omfattende undersøgelse, foretaget af 'Det Kriminalpræventive Råd', som bygger på interviews af mere end 1.500 ansatte i danske virksomheder, sammenlignes niveauet af tyveri og svind på danske arbejdspladser.

Af denne rapport fremgår det, at kontorartikler som f.eks. kuglepenne, papir og frimærker er det absolut mest hyppige for medarbejderne at tage med hjem uden at aflevere igen. Den gode nyhed er dog, at den generelle andel af medarbejdere, som svarer ”ja” til spørgsmålet ”Har du nogensinde taget noget med hjem fra din nuværende arbejdsplads uden at aflevere det igen?” er faldet fra 53% til 45% fra 2008 til 2017. 

Når man går dybere i tallene, samt de bagvedliggende forklaringer, er der da også en tydelig tendens i medarbejdernes svar; det er typisk ikke med en skyldig bagtanke, at der tages noget med hjem. De fleste, der har taget noget med hjem uden at aflevere det tilbage, forklarer det med, at tingene skal bruges til arbejde hjemme. Derudover er glemsomhed og sjusk hyppige forklaringer.

 

Ingen bagatelgrænse, når det kommer til arbejdspladstyveri

Det er fuldstændig uden betydning, om en medarbejder stjæler fra virksomheden, dens øvrige ansatte eller virksomhedens kunder. Al tyveri betragtes som en grov misligholdelse af ansættelsesforholdet – der er ingen nedre grænse.

Som det også fremgår af undersøgelsen, sker de fleste tyverier på arbejdspladsen under en opfattelse af, at det er accepteret af virksomheden og kollegaerne. Det er derfor vigtigt, at ledelsen tydeliggør, at al tyveri har ansættelsesretlige konsekvenser (og nogle gange endda strafferetlige konsekvenser).

Det anbefales at reglerne anføres allerede ved jobsamtalen, samt står tydeligt i medarbejderhåndbogen. Accepterer virksomheden, at en medarbejder f.eks. tager en blok og en kuglepen med hjem fra arbejdspladsen til brug derhjemme, bør det også tydeliggøres fra ledelsens side.

 

Måder at opdage tyveri på arbejdspladsen?

Det er virksomheden, som bærer bevisbyrden, hvis der er tale om arbejdspladstyveri. Det er samtidigt ikke nok med en mistanke, uanset hvor begrundet den end må være.

Menes det, at tyveriet er beviseligt, medfører det bortvisning samt en strafafskedigelse (lønnen stopper fra afskedigelses-dagen). Ifølge den gældende retspraksis har virksomheden endvidere ’reaktionspligt’, hvilket betyder, at ledelsen kun har få dage til at bortvise medarbejderen. 

Ledelsen har et stort ansvar i at forventningsafstemme regler og lovgivning i forhold til at tage kontorartikler, mad, restvarer og lignende med hjem. Oplysning har en særdeles effektiv præventiv effekt. Tyveri med en større grad af overlæg kræver dog mere kontrol i forhold til bevisførelse.

 

Anbefalet løsninger kunne være

Videoovervågning til erhverv er en særdeles effektiv løsning, som typisk giver ledelsen klare beviser, hvis der er mistanke om arbejdspladstyveri. Vær altid opmærksom på de gældende regler i forbindelse med videoovervågning (Læs mere om reglerne her) – f.eks. er det ikke tilladt at udøve konstant overvågning af en enkelt eller få medarbejdere. Kameraovervågning af et kasseområde er dog tilladt.

Andre muligheder for at føre kontrol med medarbejderne er stikprøvekontrol af medarbejdernes tasker og jakker ved indgangen eller skarpere adgangskontrol, sporingsudstyr i værktøj eller GPS i firmabiler.

Uanset hvilken metode som vælges så tænk på, at gøre det i samarbejde med medarbejderne, så de har forståelse for udfordringen og behovet for reglerne. Så har de bedre forståelse for de nye tiltag.

 

Hvilke artikler vil du læse?

40798

Derfor skal du udskifte RUKO 500 & 600

Læs med om hvorfor du bør udskifte til et nyere låsesystem

Hvilke regler gælder ved varmt arbejde?

Få indblik hvem har ansvaret og hvilke aftaleblanket

Det skal du vide før du køber røgalarmer

Få placeret røgalarmen korrekt så den virker hver gang!

Guide til brandsikkerhed i bygningsreglementet

Få indsigt i hvad du skal være opmærksom på

Håndværkerfradrag ved køb af tyverialarm

Kend de forskellige betingelser for at bruge ordningen

Oversigt over alle sikringsniveauer

En oversigt over hvad hver enkelt sikringsklasse indeholder

Alt hvad du skal vide om skalsikring

Mange er i tvivl om skalsikring, men det behøver du ikke være.

Hvordan kan tyveri på arbejdet undgås?

Få indsigt i hvilke ting bliver stjålet og hvordan det kan undgås.

Undgå indbrud i varevognen

Tyve har opdaget at indbrud i varevogne er meget nemmere end i boliger

Tyverisikring af både

Undgå at få stjålet båden med disse gode råd

Overholder du reglerne for dit våbenskab?

Alle skydevåben skal opbevares i et godkendt og låst våbenskab

Kommer indbrudstyven igen?

Sandsynligheden for at han gør, er måske større end du tror

Har du købt hælervarer før?

Måske har du købt hælervarer helt uden at vide det...

Hjælper en hund mod indbrud?

Læs hvilket ansvar du har, hvis din hund bider en indbrudstyv

Forsikring og dokumentation efter indbrud

Få styr på de rigtige papirer og dokumentation efter indbrud.

Undgå indbrud i sommerhuset

Hold tyven væk fra dit sommerhus ved at følge disse råd.

Sådan kommer du i gang med Nabohjælp

Find ud af hvordan projektet nabohjælp kan hjælpe dit nabolag

Lovgivning om videoovervågning

Sådan undgår du at overtræde lovgivningen.

Gode råd hvis du skal udleje boligen

Skab de bedste rammer for dine lejere og dine ejendele.

Jeg har haft indbrud – hvad skal jeg gøre?

Få svar på dine spørgsmål efter et indbrud.

Guide til at vælge sikre låse og nøgler

Hvis dine nøgler og låse er forældet har tyven bestemt let spil.

Hvordan arbejder tyven?

Lær mere om tyven og rust dig bedre mod indbrud.

Ønsker du at vide endnu mere...?

Hvis du har spørgsmål til vores artikler eller ønsker at få rådgiving om et bestemt sikringsemne, så kontakter vi dig gerne - helt uforpligtende!


Tilbage til forside
© Bagger Låse & Alarm A/S
Til toppen
// Script fra forsiden

Kontakt os - Døgnvagt service