Danmark er det land i
Europa, der oplever flest indbrud!

- ganske enkelt fordi vi ikke er tilstrækkeligt sikrede mod indbrudstyve.

Følg tyven og bliv klogere på hvordan du gør det sværere for tyven...

SCROLL NED

Vi giver dig de bedste råd.

Med ca. 15.000 indbrud i 2022 er Danmark stadig det land i hele EU som oplever flest indbrud pr. indbygger - det svarer til omkring 1,6 indbrud i timen! Selvom mange danske familier og virksomheder måske selv ved, at de kunne sikre deres bolig eller firma bedre, så kan det for mange være svært at vide hvor man skal starte og hvordan man gør.

Derfor giver vi dig på denne blog, ganske gratis, indblik i hvor kreativ indbrudstyven er med udgangspunkt i vores over 45 års erfaring i sikringsbranchen - så kan du nemmere komme igang med at undgå tyven!

Vidste du at...

Soveværelset er ofte det første sted, en indbrudstyv leder, da folk ofte gemmer smykker og andre dyre værdigenstande her.

Interesseret i at vide mere?

Vi har samlet en række artikler herunder til dig, der gerne vil lære indbrudstyven bedre at kende.

Regler for videoovervågning (Private & Erhverv)

Hvornår gælder lovgivning for overvågning?

Videoovervågning er bestemt en effektiv tyverisikring, da det ikke blot kan virke til opklaringen af f.eks. indbrud eller hærværk, men også ofte har en præventiv effekt. 

Hvis du som privat person eller erhvervsdrivende vil benytte videoovervågning er det vigtigt, at du er bekendt med den gældende lovgivning på området.

 

Sådan defineres videoovervågning

Helt generelt skal videoovervågning forstås som enten vedvarende eller regelmæssig overvågning af personer, som foretages via et kamera, der er opsat på grunden. Derfor har det ingen betydning, hvorvidt du optager det, som kameraet fanger – eller om du blot har det kørende på en skærm.

Det essentielle er, at du gentagende overvåger personer, og det kan i flere tilfælde være ulovligt. Der gælder særskilte regler for henholdsvis private personer, erhverv og boligforeninger. Det er 'TV-overvågningsloven' som sætter rammerne for, hvornår du må videoovervåge.

➜ Link til den fulde TV-overvågningslov

  Regler ved videoovervågning

 

Overvågningsregler som privat?

Placeringen af kameraer er altid vigtigt, når man installerer et videoovervågningssystem. Det er vigtigt i forhold til den private sikkerhed, men også den pågældende lovgivning. I henhold til §1 i tv-overvågningsloven må du som udgangspunkt ikke overvåge områder, hvor der færdes mennesker. §1 lyder således: ”Private må ikke foretage tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel.”

Det betyder, at private overvågningsoptagelser eksempelvis ikke må indeholde regelmæssige eller gentagende optagelser af nærtliggende fortove, veje eller naboens grund. Private må dog gerne foretage overvågning af egne indkørsler, terrasser eller haven.

Inde i huset må du også gerne optage, men det er et krav at fortælle f.eks. rengøringsdame eller barnepige at huset bliver overvåget.

 

Overvågningsregler som erhverv?

Tv-overvågningsloven beretter om, hvordan erhvervsdrivende bør forholde sig, hvis de ønsker at videoovervåge. Virksomheder må nemlig gerne overvåge i offentlige rum, hvis de overholder lovgivningen. Bl.a. er det lovligt, at overvåge og filme en virksomheds indgang og facade.

Til trods for at det er et område med offentlig færdsel, er det lovligt for nogle virksomheder at foretage videoovervågning. Ligesom ved privat overvågning gælder der nogle undtagelser, der påvirker måden, hvorpå virksomheder skal og må foretage tv-overvågning.

Eksempelvis er videoovervågning af tankstationer, overdækkede butikscentre eller fabriksområder ikke omfattet af ovenstående lovgivning, paragraf §1. Her er virksomhederne undtaget for at give de enkelte virksomheder mulighed for at beskytte sig selv, uden at påvirke kundernes muligheder. Desuden gælder særregler for overvågning af hæveautomater, kasinoer og pengeinstitutter.

 

Husk blot at der skal være tydelig skiltning, at du overvåger bestemte områder eller lokaler som har almindelig adgang. Skiltning kan ske med de klistermærker man ofte ser ved f.eks. indgangsdøren ind til en butik.

Det er også tilladt for en virksomhed at overvåge medarbejdere, men der skal være et formål med overvågningen som ikke kun er at tjekke deres effektivitet. Medarbejderne skal dog være oplyst om dette på forhånd.

 

Videoovervågning i boligforeninger?

Det kan være svært at vurdere om, det er offentligt eller privat, når man taler boligforeninger. Man støder derfor på en gråzone, hvis man vil opsætte videoovervågning i boligforeninger. Derfor er det ekstra vigtigt, at man som boligforening har bred tilslutning til tiltaget blandt beboerne.

Udover opbakning til tiltaget skal man også have en velbegrundet argumentation til at overvåge. Det kan f.eks. være, fordi området i meget høj grad er udsat for kriminalitet. Videoovervågningen skal altså ske inden for rammerne af databeskyttelsesloven.

➜ Link til den fulde databeskyttelseslov

 

Fælles for regler ved videoovervågning

Overvågning af 'ikke offentligt tilgængelige steder' som eksempelvis i baglokaler og lagerrum, er som udgangspunkt ikke lovligt. Fælles gælder det, at restriktioner af videoovervågning undtages, hvis det er nødvendigt i forhold til bekæmpelse af kriminalitet – dog med overholdelse af databeskyttelsesloven.

Som hovedregel skal videomateriale slettes efter 30 dage fra det tidspunkt det er optaget. Igen gælder dog særregler, hvis der er ansøgt om særtilladelse.

Det er heller ikke lovligt at dele overvågningsoptagelser offentligt på f.eks. Facebook i et forsøg på en efterlysning. Det er udelukkende politiet der har tilladelse til dette.

Fra marts 2021 er det blevet en pligt for private, virksomheder og offentlige myndigheder, der foretager tv-overvågning af gade, vej, pladser eller lignende områder, som benyttes til almindelig færdsel, at registrere sig i politiets register over tv-overvågningskameraer: POLCAM

 

Korrekt installation af videoovervågning

De ovennævnte råd er en samling af generelle forhold, som gælder på området. Det kan lade sig gøre at installere videoovervågning selv, men du bør i dette tilfælde være opmærksom på mere specifikke forhold ved din bolig, eller specielt ved virksomheden hvis du overvejer større TVO-anlæg (videoovervågning til erhverv).

Vi oplever ofte at mange placerer de forskellige kameraer uhensigtsmæssigt og glemmer at vedligeholde licenserne, samt ikke får opdateret softwaren. Alle forhold som desværre er med til at forringe effekten af videoovervågning.

Samtidigt gælder der komplekse GDPR regler med hensyn til alt fra opbevaring af optagelser til offentliggørelse af billeder. Det er særdeles vigtigt, at du som virksomhed overholder databeskyttelsesforordningen og sørger for at ansatte også kender og forstår reglerne, hvis de har med videooptagelserne at gøre.

Kontakt vores eksperter på telefon 70 20 21 12 eller skriv til os på bagger@bagger-laase.dk, hvis du har yderligere spørgsmål om reglerne for videoovervågning.

Privat indbrudssikring

Hvilke artikler vil du læse?

12100

Liste over mest brugte sikringsbegreber i 2023

Sådan undgår du bedst muligt brand i el-installationer

Få fem gode råd til hvad du skal tjekke efter for at mindske chancen for brand

Sikring af butik eller kontor efter lukketid

Få inspiration til udarbejdelse af tjekliste efter fyraften, så tyveri bedre undgås

Overblik over brandklasser ved byggeri (BR18)

Letlæselig guide af de danske og europæiske brandklasser

Regler om ABA anlæg: Ofte stillede spørgsmål

Vi svarer på de mest spurgte spørgsmål om ABA-anlæg regler.

Sådan undgår du falsk alarm fra røgalarmen

Læs hvorfor din røgalarm giver falsk alarm, selvom den er placeret korrekt.

Indbrudssikring med smart home produkter

Sådan bruger du smart home til, at holde tyven væk fra din bolig.

Hvilken alarm skal jeg vælge til hjemmet?

Udvalget af alarmsystemer er mange - vi giver dig overblikket og de bedste råd til valg af alarm.

Indbrud mens man er hjemme?

Sådan bør du forholde dig, hvis tyven bryder ind mens du sover.

Udendørsbelysning kan modvirke indbrudsforsøg

Få god lys omkring boligen og gør det sværere for indbrudstyven.

Oversigt over certificeringer til sikringsskabe

Få kendskab til hvilke certificeringer er vigtige for dig.

Er det farlig at oplade elbilen via stikkontakten?

Gode råd før du sætter elbilen til opladning i f.eks. sommerhuset.

Problemer med at åbne dit sikringsskab?

Vi giver dig 5 gode råd til hvad du skal tjekke.

Derfor skal du udskifte RUKO 500 & 600

Læs hvorfor du bør udskifte til et nyere låsesystem.

Hvilke regler gælder ved varmt arbejde på byggepladser?

Få indblik i hvem har ansvaret og hent gratis aftaleblanket.

Det skal du vide før du køber røgalarmer

Få placeret røgalarmen korrekt så den virker hver gang.

Guide til brandsikkerhed i bygningsreglementet

Få overblikket over hvad du skal være opmærksom på.

Håndværkerfradrag ved køb af tyverialarm

Kend de forskellige betingelser for at bruge ordningen.

Oversigt over alle sikringsniveauer

Få indblik i hvad hver enkelt sikringsklasse indeholder.

Alt hvad du skal vide om skalsikring

Mange er i tvivl om skalsikring, men det behøver du ikke være.

Hvordan kan tyveri på arbejdet undgås?

Få indsigt i hvilke ting bliver stjålet og hvordan det kan undgås.

Sådan undgår du indbrud i varevognen

Tyve har opdaget at indbrud i varevogne er meget nemmere end i boliger.

Tyverisikring af både

Undgå at få stjålet båden med disse gode råd.

Overholder du reglerne for dit våbenskab?

Alle skydevåben skal opbevares i et godkendt og låst våbenskab.

Kommer indbrudstyven igen?

Sandsynligheden for at han gør, er måske større end du tror.

Har du købt hælervarer før?

Måske har du købt hælervarer helt uden at vide det...

Hjælper en hund mod indbrud?

Læs hvilket ansvar du har, hvis din hund bider en indbrudstyv.

Forsikring og dokumentation efter indbrud

Få styr på de rigtige papirer og dokumentation efter indbrud.

Undgå indbrud i sommerhuset

Hold tyven væk fra dit sommerhus med disse gode råd.

Sådan kommer du i gang med Nabohjælp

Opdag hvordan projektet Nabohjælp kan hjælpe dit nabolag.

Regler for videoovervågning (Private & Erhverv)

Sådan undgår du at overtræde lovgivningen.

Gode råd hvis du skal udleje boligen

Skab de bedste rammer for dine lejere og dine ejendele.

Jeg har haft indbrud – hvad skal jeg gøre?

Få svar på dine spørgsmål efter et indbrud.

Guide til at vælge sikre låse og nøgler

Hvis dine nøgler og låse er forældet har tyven for nemt spil.

Hvordan arbejder tyven?

Lær mere om tyven og rust dig bedre mod indbrud.

Liste over mest brugte sikringsbegreber i 2023

Sådan undgår du falsk alarm fra røgalarmen

Læs hvorfor din røgalarm giver falsk alarm, selvom den er placeret korrekt.

Indbrudssikring med smart home produkter

Sådan bruger du smart home til, at holde tyven væk fra din bolig.

Hvilken alarm skal jeg vælge til hjemmet?

Udvalget af alarmsystemer er mange - vi giver dig overblikket og de bedste råd til valg af alarm.

Udendørsbelysning kan modvirke indbrudsforsøg

Få god lys omkring boligen og gør det sværere for indbrudstyven.

Oversigt over certificeringer til sikringsskabe

Få kendskab til hvilke certificeringer er vigtige for dig.

Er det farlig at oplade elbilen via stikkontakten?

Gode råd før du sætter elbilen til opladning i f.eks. sommerhuset.

Problemer med at åbne dit sikringsskab?

Vi giver dig 5 gode råd til hvad du skal tjekke.

Derfor skal du udskifte RUKO 500 & 600

Læs hvorfor du bør udskifte til et nyere låsesystem.

Det skal du vide før du køber røgalarmer

Få placeret røgalarmen korrekt så den virker hver gang.

Håndværkerfradrag ved køb af tyverialarm

Kend de forskellige betingelser for at bruge ordningen.

Tyverisikring af både

Undgå at få stjålet båden med disse gode råd.

Overholder du reglerne for dit våbenskab?

Alle skydevåben skal opbevares i et godkendt og låst våbenskab.

Hjælper en hund mod indbrud?

Læs hvilket ansvar du har, hvis din hund bider en indbrudstyv.

Undgå indbrud i sommerhuset

Hold tyven væk fra dit sommerhus med disse gode råd.

Sådan kommer du i gang med Nabohjælp

Opdag hvordan projektet Nabohjælp kan hjælpe dit nabolag.

Regler for videoovervågning (Private & Erhverv)

Sådan undgår du at overtræde lovgivningen.

Gode råd hvis du skal udleje boligen

Skab de bedste rammer for dine lejere og dine ejendele.

Guide til at vælge sikre låse og nøgler

Hvis dine nøgler og låse er forældet har tyven for nemt spil.

Ønsker du at vide endnu mere...?

Hvis du har spørgsmål til vores artikler eller ønsker at få rådgiving om et bestemt sikringsemne, så kontakter vi dig gerne - helt uforpligtende!


Tilbage til forside
© Bagger Låse & Alarm A/S
Til toppen
// Script fra forsiden

Kontakt os - Døgnvagt service