Brandventilation (ABS) krav

Brandventilation & RøgudluftningHvorfor brandventilation?

Røg er en meget hyppig årsag til, at personer ikke når ud af brændende bygninger i tide. Med en røgforgiftning bliver man nemlig hurtig bevidstløs, og røgen er derfor i høj grad livstruende.

Brandventilationsanlæg (også kendt som ABV-anlæg eller automatisk brandventilation) minimerer denne risiko og giver i stedet en sikkerhed, da ABV-anlægget leder den giftige røg ud af bygningen. Dermed kan flugtveje holdes sikre og den høje varme under brand mindskes.

 

+ Sådan arbejder vi med brandsikring:

Brandbrochure

  

Hvordan virker brandventilation?

Brandventilationen består af mange åbninger, der placeres øverst i det pågældende rum, eksempelvis via ovenlysvinduer. Disse lemme har til hensigt at lede den giftige røg ud af bygningen. Andre åbninger placeres i bunden af rummet, hvor der ventileres luft udefra og ind i rummet.

Denne cirkulation af luft er især nødvendig i rum, hvor man ønsker at evakuere personer effektivt, samt at redde bygningskonstruktionerne og inventar.

Brandventilation og røgudluftning bliver som regel installeret, når bygningsmyndighederne kræver det i forbindelse med byggetilladelsen. Det er bygherrens pligt at dokumentere den korrekte dimensionering af de ABV-anlæg, der kræves. Dog stilles der ikke de samme krav om type-testede røgudluftning ved åbninger som ved brandventilation. 

 

Brandventilationsanlæg (ABV-anlæg)

 

Serviceeftersyn og vedligehold af ABV-anlæg

Brandventilationsanlæg skal både efterses og vedligeholdes. Derfor skal du sørge for, at der er en driftsansvarlig i virksomheden, der kan udføre regelmæssig egenkontrol, og at dit ABV-anlæg får de obligatoriske serviceeftersyn af en ABV-certificeret virksomhed.  

Påkrævede brandventilationsanlæg, der er installeret siden 1. august 2014, er underlagt reglerne i DBI’s retningslinje 027 for serviceeftersyn og vedligehold, samt en årlig inspektion fra et akkrediteret inspektionsfirma (DBI eller RMG). 

Vi har godkendelse til at projektere, installere, servicere og vedligeholde både termiske (ABV-T) og mekaniske (ABV-M) brandventilationsanlæg. Det vil sige, at vores certificering gælder for brandventilationsanlæg efter DBI-retningslinje 027, der er udformet af 'Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut'.

Vores ABV-eksperter står til rådighed, hvis du har brug for professionel vejledning ift. hvilken løsning, der egner sig bedst til dit erhverv. Kontakt os gerne på telefon 70 20 21 12 eller skriv til bagger@bagger-laase.dk.

 

Brandventilation DBI godkendt

Spørg vores brandekspert Jesper

Jeg er DBI-godkendt installatør og kan rådgive dig om brandsikring

Jesper Rasmussen

Leder af brandafdeling

70 20 21 12

Jesper Rasmussen Profilbillede

Derfor er brandventilation nyttigt

Brandventilation løser flere problematikker

Et ABV-anlæg bortleder røg og røggas fra en brand i en bygning og kan derved opfylde ét eller flere formål: 

 

 • Øget personsikkerhed

  ABV-anlæg holder flugtvejene røgfrie under en evakuering, hvilket giver bedre sigtbarhed og letter evakueringen for de tilstedeværende mennesker.

 • Brandsikring af specifikke bygningsdele

  ABV-anlæg sikrer, at røggas og røg ikke opvarmer bestemte bygningsdele og beskytter dem mod at styrte sammen. ABV-anlæg kan desuden installeres i enkelte zoner og i hele bygninger.

 • Hindring af brandudbredelse fra et røg-lag

  Med korrekt brandventilation sikres det, at røg-lag ledes væk, så bygningsdele ikke antændes af varmen fra røg-laget.

 • Effektiv røgudluftning

  Røgudluftningsanlæg anvendes desuden også for at holde Beredskabets indsatsveje som adgangsveje og trapperum røgfri. Røgudluftning af trapperum har dog meget forskellige krav til godkendelser end automatisk brandventilation.

 • Bedre udluftning i hverdagen

  Brandventilation kan indarbejdes naturligt som loftvinduer, så det benyttes til bedre ventilation i dagligdagen.

ABV-anlæg godkendt

 

Varmeluftsluser til komplekse krav

I komplekse bygninger, og specielt i højhusbyggeri, kan det være udfordrende at opfylde alle krav til brandventilation ved vinduerne og derfor kan varmeluftsluser være en optimal løsning.

Varmeluftsluser er et separat system, der dog stadig er del af det større brandtekniske ABV-system. Varmeluftluser installeres typisk ved de indendørs flugtvejstrapper og flugtveje og igangsættes af brandalameringsanlægget, hvis temperaturerne bliver for høje til en sikker evakuering og personfærdsel.

Luftsluser kan også laves som f.eks. en lamelløsning med 15-25 cm galvaniseret stålplader eller aluminium profiler, som hurtigt kan åbnes ved tilfælde af brand. En motor med egen energiforsyning sørger for lamelvinduet altid åbnes.

Luftsluserne er CE-mærket og opfylder de nødvendige krav i forhold til standarden 'DS/EN 12101-2:2003' inden for brandventilation.

 

Gode råd mod indbrud!

Vi har samlet den bedste viden om hvordan man kan formindske tyvens chancer for indbrud

VIS MIG DE GODE RÅD

FAQ om brandventilation

💡 Hvad skal der tages højde for ved et ABV-anlæg?

Det endelige valg af ABV-anlæg bør i høj grad afhænge af både bygningens anvendelse, størrelse og personantal, samt hvilken brandklasse, en certificeret brandrådgiver har vurderet bygningen til at være i.

Nogle af de ABV-anlæg som vi tilbyder, indeholder vinduer som del af en totalløsning, andre anlæg skal kobles på vinduer, døre eller facader. Som standard testes vindue og motor dog altid sammen.

Vi installerer gerne hele anlægget, hvor vi får koblet vinduer og døre sammen og får det programmeret til ét sammenhængende system. Desuden sørger vi både for sikkerhedstest samt for den nødvendige ibrugstagningstilladelse, der er den sidste vigtige del før brug.

 

✅ Hvordan aktiveres brandalarmen?

ABV-anlæg kan både laves med og uden brandalarm. Det vil sige, at de to systemer ikke som sådan hænger sammen, men at vi alligevel tilbyder kompatible løsninger, der taler sammen i tilfælde af brand.

Derved kan ABV-anlægget både aktiveres via signal fra et ABA-anlæg, gennem røgdetektorer og/eller ved hjælp af en manuel aktivering ved betjeningspanelet.

📋 Hvilke lovkrav er der gældende for ABV-anlæg?

Der findes en række forskellige lovkrav gældende for de forskellige typer af bygninger. Desuden er der forskellige lovkrav gældende alt afhængigt af, om ABV-anlægget installeres med eller uden en brandalarm. Derfor er det vigtigt at undersøge, hvilken lovgivning der netop er gældende for din bygning.

ABV-anlægget skal følge brandreglementet (BR18) efter den angivne brandklasse, og derudover opererer vi efter DBI 027, der er den europæiske standard i forbindelse med installation af ABV-anlæg.

 

📢 Hvor stort bør åbningsarealet være?

Det nødvendige åbningsareal afhænger af flere forskellige faktorer. Både bygningens areal, anvendelse og brandklasse bør derfor tages i betragtning, når det totale åbningsareal bestemmes.

Åbningsarealet per opluk afhænger også af flere faktorer, herunder vinduets størrelse, motorens slaglængde samt vinduesåbningens vinkel. Bemærk at åbningsarealet også fremgår af røglemmenes CE-mærkning.

 

🔗 Hvilken type motor skal styre oplukket?

Når det kommer til motortype, vil valget i høj grad være påvirket af, hvilken type vinduer du har fået installeret. Både fabrikant, rammedimensioner og vægt lige såvel som placeringen af vinduerne, altså om de er top-, bund-, sidehængte eller ovenlysvinduer vil have indflydelse på valget af motor.

Jo flere oplysninger vi har om dine eksisterende vinduesinstallationer, jo mere præcise udregninger kan vi lave til, hvilken type motor der bedst vil egne sig.

Nyeste anmeldelser
fra vores kunder

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super service, svarer og kommer omgående, dygtige montører der har svar og lyst til at løse alle låseopgaver med et smil og faglig dygtighed.

Anders Elgen

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super god service og høflige medarbejdere. Det gik dejlig hurtigt og de ryddede pænt op efter sig, intet skidt at sige herfra.

Nanna Hvitfeldt Appel

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Vil til hver en tid bruge Bagger låse og alarm. Bedre håndværk finder man ikke. Produkterne er i top og af bedste kvalitet. Kan varmt anbefale firmaet til både private og erhverv.

Frederik Postborg

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Tak til jer for hurtig udrykning, da vi ikke kunne komme ind til en borger - 10 minutter udrykningstid er der ikke mange der kan prale med!

Sorø Ældrepleje

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super god service. Og de kan virkelig deres håndværk.

Palle Bjerrisgaard

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Har benyttet dem som firma, behagelig konsulent, kompetent, fin rådgivning.

Søren Skovgaard

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Fik opdateret mit tyverisikringsanlæg af Bagger Låse & Alarm. Hurtigt og effektivt og god service.

Steen Enrico Andersen

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super professionelt firma med faglig og ledelsesmæssig høj kompentence.

Irene Diget

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Fremragende service, de kom og leverende varen, var super flinke og smilende. Havde sådan en god oplevelse og mit hjem var atter sikkert igen. Kan klart anbefales.

Ole Høj

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Kan varmt anbefales. Handlet med Bagger i 20 år. Høj kvalitet og høj service.

Hilmer Juhl Christiensen

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Bagger Låse kan kun anbefales - Meget tilfreds!

Frank Ditmar

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Bagger er lige blevet færdig med vores nye bygning - jeg kan på det varmeste anbefale dem :)

Vending Automater ApS

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Kan godt anbefale at bruge dem, hurtig respons og forståelse for ens situation.

Lisbet Nielsen

⭐️⭐️⭐️⭐️

Responsum anbefaler - både til alarm og SALTO KS adgangskontrol.

Responsum

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Dygtig, hurtig og meget professionelt arbejde af Ricki Andersen fra Bagger Låse. Kan varmt anbefale dette firma.

Tina Rosendhahl

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Vi har brugt Bagger flere gange i firmaet til låsesystemer og nøgler, vi er yderst tilfredse med servicen og ydelserne.

Jonas Vignal-Olsen

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Hurtig og effektiv montering af alarm. Supergodt tilfreds.

Vinylbaronen Slagelse

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Vi står og skal på ferie i dag og jeres gode folk greb opgaven og fik den løst på under 2 timer. Tak for en super oplevelse og mega god service HELE vejen igennem.

Mette Bech Elsgaard

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Kan desværre kun give 5 stjerner, Bagger Låse & Alarm har helt klart fortjent 10 store stjerner.

Niklas Pandell

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Havde en episode natten til søndag, hvor jeg havde mistet mine nøgler. Mødte en glad og smilende låsesmed og er fuldt ud tilfreds med servicen.

Kristian Girstø Bay

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Forrige søndag havde jeg haft indbrud og i løbet af en halv time stod der en låsesmed fra Bagger. Det var super service i en dårlig situation og I må rose dem der var her for godt arbejde.

Lisbet Nielsen

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Professionelt firma med gode produkter af høj kvalitet. Enormt serviceorienteret og altid klar med en løsning på problemerne. Det er en fornøjelse at samarbejde med Bagger Låse.

Naboskab ApS

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Lynhurtigt service 👍

Renè Sørensen

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super god service. Jeg er meget tilfreds.

Jens Lykkedal Olsen

Top

Kontakt os - Døgnvagt service

Kontakt os - Døgnvagt service

Din besked sendes - vent venligst