ABDL-Anlæg

Automatisk branddørslukning (ABDL-Anlæg)ABDL døre begrænser hurtigere røgudviklingen

ABDL står for 'Automatisk Branddørslukning' og anvendes til at begrænse eller helt stoppe røgudviklingen. 

Et system som 'automatisk branddørslukning' fungerer ved, at røgdetektorer opfanger røgen og automatisk slipper branddørene, så de lukker i. 

Det kan være lovpligtigt at installere et ABDL-anlæg steder, hvor f.eks. en flugtvej eller lignende skal kunne beskyttes. På den måde kan ejendommen beskyttes bedst muligt mod brand.

 

+ Sådan arbejder vi med brandsikring:

ABDL-anlæg - DBI godkendt

 

Fordele ved et ABDL-anlæg: 

Det er lovpligtigt, at branddøre altid er lukket, og derfor ser mange virksomheder fordele ved et ABDL anlæg. Med anlægget kan du nemlig holde dørene åbne uden at bryde de lovmæssige krav – og dermed også uden at gå på kompromis med brandsikkerheden.

Andre fordele kan være: 

 • Stop branden med at udvikle sig

  Det primære formål med et ABDL-anlæg er at forhindre spredning af brand ved, at begrænse ildens udbredelse og derved minimere skader på bygningen.

 • Begræns røgspredning for hurtigere evakuering

  Når ABDL-døre automatisk lukkes i tilfælde af brand, begrænses røgspredning, hvilket giver folk mere tid til at evakuere og et bedre udgangspunkt for beredskabets muligheder for at bekæmpe branden.

 • Bedre udluftning og luftkvalitet

  Når dørene kan holdes åbne i dagligdagen, så forbedres udluftning i bygningen. Det skaber en sundere luftkvalitet, især i områder med begrænset mulighed for ventilation.

 • Overensstemmelse med bygningsreglementet

  I bestemte typer bygninger kræver bygningsreglementet, at der er brandsikringsanordninger som ABDL-anlæg. Ved at implementere et ABDL-anlæg opfylder du de nødvendige krav og sikrer, at bygningen er i overensstemmelse med gældende regler.

 • Hurtigere gennemstrømning af gæster og ansatte

  I visse erhverv er hurtig adgang afgørende, og her kan ABDL-døre være en fordel. Traditionelle branddøre skal nemlig altid være lukkede, hvilket kan være upraktisk, især hvis der er en stor gennemstrømning af medarbejdere eller gæster. Med ABDL-døre kan dørene altid holdes åbne, når der ikke er nogen brandfare.

 

Brandbrochure

 

Kontakt vores ABDL eksperter for rådgivning

Kontakt os på telefon 70 20 21 12 eller skriv til bagger@bagger-laase.dk, hvis du ønsker mere rådgivning om ABDL-anlæg eller andre løsninger inden for brandsikring af erhverv og byggeri.

Spørg vores ekspert Jan

Jeg har mere end 30 års erfaring med brandsikring

Jan Holde

Sikringsekspert hos Bagger Låse

70 20 21 12

Jan Holde Profilbillede

BD-Døre & BS-Døre

Valg af branddøre ved ABDL anlæg

Ved montering af et ABDL-anlæg spiller valget af branddøre en afgørende rolle. Her er der overordnet to forskellige slags:

En brandsikker dør, omtalt BS-dør, er en dør, som består af materialer, som ikke er brandbare. BS-døre er derfor ofte døre i materialer som beton, gips, glas eller stål. BS-døre har i mange år været standarden for branddøre i byggereglementet.

Dette er fordi BS-døre er omhyggeligt konstruerede for at begrænse ildens spredning og bevare deres strukturelle integritet i tilfælde af brand. 

I betegnelsen BD-døre, hvor BD står for branddrøjhed, er døre, der godt kan bestå af brandbare materialer.

Disse døre er klassificeret baseret på deres brandmodstandsevne og angivet med et nummer, f.eks. BD60, hvilket indikerer, hvor mange minutter døren kan modstå brand. Ved BD60 vil det være 60 minutter.

BD-døre kan altså være fremstillet af træ eller andre brandbare materialer og er mere følsomme over for ild og varme end BS-døre.

Valget mellem BS-døre og BD-døre afhænger af bygningens krav, brandrisikovurdering og lovmæssige krav.

Vi anbefaler ofte BS-døre, da de giver den højeste sikkerhed og modstand mod brand. Ved installation og serviceeftersyn af ABDL-anlægget sikres det, at både branddøre og ABDL-anlægget fungerer korrekt. 

 

ABDL anlæg hos Bagger

 

Brandsikker dør

 

BS-Dør: Hvad er en brandsikker dør?

BS-døren er testet i tilfælde af brand, hvor de enkelte døre angives efter, hvor længe det tager ilden at sprede sig ved den enkelte dør.

Efter 1. november 2019 skal alle brandsikre døre som benyttes have CE-mærket, hvilket betyder at branddøren er testet og lever op til alle EU krav.

 

Branddør til ABDL anlæg

 

BD-Dør: Hvad er en branddør?

En BD-dør bliver ofte omtalt som en branddør i daglig tale, der som regel er tykkere og tungere end almindelige døre - dette kunne f.eks. være en sikkerhedsdør.

Både BD-døre og BS-døre kan fås som røgdøre, hvilket vil sige, at de er modstandsdygtige i brandtilfælde og er røgtætte.

 

 

FAQ om ABDL-anlæg

⚖️ Hvordan spiller et ABDL-anlæg og ABA-anlæg sammen?

Et ABDL-anlæg er et automatisk branddørslukningsanlæg, der installeres for at sikre, at dine brandsikredøre automatisk lukker ved brand. Et ABDL-anlæg er i langt de fleste tilfælde tilkoblet et ABA-anlæg, der er et automatisk brandalarmanlæg.

ABA-anlægget kan derfor betragtes som ”hovedenheden”, hvortil man kan tilkoble andre brandsikkerhedsenheder som f.eks. et ABDL-anlæg.

 

📝 Hvad er ’drift, kontrol og vedligeholdelse’ af ABDL?

Drift, kontrol og vedligeholdelse (også omtalt DKV) er en sikringsordning, der skal foretages på brandtekniske installationer og bygningsdele.

Ifølge de nyeste regler forventes det som minimum, at en intern driftsansvarlig hver 3. måned laver en funktionsafprøvning af bygningens ABDL-anlæg for at sikre, at brandsikkerheden er i orden. Derudover skal der udføres et serviceeftersyn cirka hvert andet år af et certificeret firma.

 

✅ Hvilke krav stilles der i bygningsreglementet til ABDL?

Hvilke krav, der stilles i bygningsreglementet til et ABDL-anlæg, afhænger delvist af bestemmelsen af brandfaren i jeres virksomhed. Generelt er det dog et krav i bygningsreglementet, at der skal være et ABDL-anlæg på branddøre- eller porte, der er placeret mellem visse ”brandmæssige enheder”.

Det kan f.eks. være flugtvejsgange eller trapperum i soverumsafsnit, så man er sikker på, at disse døre lukkes automatisk ved brand. Hvis din virksomhed er kategoriseret som brandfarlig, er der direkte krav om, hvordan branddøre må holdes åbne i dagligdagen.

 

🧐 Hvad er forskellen på en BS-dør og en BD-dør?

En BS-dør og en BD-dør hedder sådan i kraft af det danske brandklassificeringssystem. Det refererer derfor til to forskellige brandklasser for bygningsdele:

 • En BS-dør (brandsikre bygningsdele) skal være fremstillet udelukkende af ikke-brændbare materialer.
 • En BD-dør (branddrøje bygningsdele) skal kunne modstå brand, men må godt være helt eller delvist fremstillet af brændbare materialer, der dog skal kunne holde sig branddrøje i længere tid.

 

🚪 Kan man få en branddør med glas?

Ja, det er muligt at få branddøre med glaspaneler. Disse døre er kendt som brandklassificerede glasdøre. De opretholder brandintegriteten og forhindrer spredning af røg og varme i en vis tid, men typisk i kortere tid end massivt lukkede branddøre, som f.eks. metal.

 

🔥 Hvad er forskellen på branddøre og røgdøre?

Selvom branddøre og røgdøre ofte forveksles, er der en væsentlig forskel mellem dem. Branddøre er designet til at modstå brand og røg, mens røgdøre primært er beregnet til at forhindre spredning af røg uden nødvendigvis at have brandmodstand.

 

Nyeste anmeldelser
fra vores kunder

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super service, svarer og kommer omgående, dygtige montører der har svar og lyst til at løse alle låseopgaver med et smil og faglig dygtighed.

Anders Elgen

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super god service og høflige medarbejdere. Det gik dejlig hurtigt og de ryddede pænt op efter sig, intet skidt at sige herfra.

Nanna Hvitfeldt Appel

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Vil til hver en tid bruge Bagger låse og alarm. Bedre håndværk finder man ikke. Produkterne er i top og af bedste kvalitet. Kan varmt anbefale firmaet til både private og erhverv.

Frederik Postborg

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Tak til jer for hurtig udrykning, da vi ikke kunne komme ind til en borger - 10 minutter udrykningstid er der ikke mange der kan prale med!

Sorø Ældrepleje

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super god service. Og de kan virkelig deres håndværk.

Palle Bjerrisgaard

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Har benyttet dem som firma, behagelig konsulent, kompetent, fin rådgivning.

Søren Skovgaard

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Fik opdateret mit tyverisikringsanlæg af Bagger Låse & Alarm. Hurtigt og effektivt og god service.

Steen Enrico Andersen

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super professionelt firma med faglig og ledelsesmæssig høj kompentence.

Irene Diget

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Fremragende service, de kom og leverende varen, var super flinke og smilende. Havde sådan en god oplevelse og mit hjem var atter sikkert igen. Kan klart anbefales.

Ole Høj

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Kan varmt anbefales. Handlet med Bagger i 20 år. Høj kvalitet og høj service.

Hilmer Juhl Christiensen

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Bagger Låse kan kun anbefales - Meget tilfreds!

Frank Ditmar

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Bagger er lige blevet færdig med vores nye bygning - jeg kan på det varmeste anbefale dem :)

Vending Automater ApS

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Kan godt anbefale at bruge dem, hurtig respons og forståelse for ens situation.

Lisbet Nielsen

⭐️⭐️⭐️⭐️

Responsum anbefaler - både til alarm og SALTO KS adgangskontrol.

Responsum

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Dygtig, hurtig og meget professionelt arbejde af Ricki Andersen fra Bagger Låse. Kan varmt anbefale dette firma.

Tina Rosendhahl

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Vi har brugt Bagger flere gange i firmaet til låsesystemer og nøgler, vi er yderst tilfredse med servicen og ydelserne.

Jonas Vignal-Olsen

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Hurtig og effektiv montering af alarm. Supergodt tilfreds.

Vinylbaronen Slagelse

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Vi står og skal på ferie i dag og jeres gode folk greb opgaven og fik den løst på under 2 timer. Tak for en super oplevelse og mega god service!

Mette Bech Elsgaard

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Kan desværre kun give 5 stjerner, Bagger Låse & Alarm har helt klart fortjent 10 store stjerner.

Niklas Pandell

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Havde en episode natten til søndag, hvor jeg havde mistet mine nøgler. Mødte en glad og smilende låsesmed og er fuldt ud tilfreds med servicen.

Kristian Girstø Bay

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Forrige søndag havde jeg haft indbrud og i løbet af en halv time stod der en låsesmed fra Bagger. Det var super service i en dårlig situation og I må rose dem der var her for godt arbejde.

Lisbet Nielsen

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Professionelt firma med gode produkter af høj kvalitet. Enormt serviceorienteret og altid klar med en løsning på problemerne. Det er en fornøjelse at samarbejde med Bagger Låse.

Naboskab ApS

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Lynhurtigt service 👍

Renè Sørensen

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super god service. Jeg er meget tilfreds.

Jens Lykkedal Olsen

Top

Kontakt os - Døgnvagt service

Din besked sendes - vent venligst