Danmark er et af de lande i
Europa, der oplever flest indbrud

- ganske enkelt fordi danske boliger ikke er tilstrækkeligt sikrede mod indbrudstyve.

Følg tyven og bliv klogere på at sikre dig selv og dit hjem.

Vi giver dig de bedste råd.

Danmark er et af de lande i Europa, der oplever flest indbrud – ganske enkelt fordi danske boliger ikke er tilstrækkeligt sikrede mod indbrudstyve. Det kan være svært at forestille sig, hvilke sikringsformer, metoder og udstyr man skal kigge efter eller tale med installatøren om, hvis man er utryg omkring sikkerheden i sin bolig.

Derfor har vi i denne sektion forsøgt at give dig et indblik i, hvor kreativ indbrudstyven er med udgangspunkt i vores viden og erfaring.

Vidste du at...

Lidt over hver 4. indbrud i private hjem sker mellem kl. 18 - 24, da mange er optaget af at købe ind, dyrke interesser eller besøge venner & familie.

Interesseret i at vide mere?

Vi har samlet en række artikler herunder til dig, der gerne vil lære indbrudstyven bedre at kende.

Har du købt hælervarer før?

Køb af hælervarer helt uden at vide det

Mange danskere kan være komplet uvidende om, at den vare de kigger på eller køber på en online salgsside kan være stjålet.

Det er et udpræget problem i Danmark, og man har pligt til som køber at være opmærksom på, hvis noget ved en handel eller produktet virker mistænkeligt.

I dag foregår hæleri ikke i et lettere klichefyldt scenarie, hvor man mødes med en skummel mand i en kælder og udveksler kontanter. Derimod har nutidens hælere indtaget alskens salgsplatforme og forfinet deres metoder til at snyde godtroende købere.

 

Danskerne er vilde med genbrug

Hvis du inden for det seneste år har købt eller solgt en vare brugt, så er du ikke den eneste. Faktisk har 6 ud af 10 danskere gjort det samme, og hele 12% køber tingene brugt ifølge forsikringsselskabet Alka.

Langt de fleste handler foregår på en anstændig måde, men der lurer altid en risiko for, at man bliver eksponeret for hælervarer. Selvom man ikke har noget ondt på sinde, så er man en hæler, hvis man har købt hælervarer.

 

Hvordan spotter man hælervarer?

Hvis et produkt lyder alt for billig, så er der grund til at være på vagt. Der er visse faresignaler, som kan hjælpe med at spore uærlige sælgere. Rådene stammer fra Det Kriminalpræventive Råd: 

  • Er sælgeren ærlig om sin identitet? Hvis ikke, så kan det have en betydning, hvis de forsøger at sløre deres identitet.
  • Hvor kommer varen fra? Er det muligt at spore den med et stelnummer eller en original kvittering eller emballage?
  • Det er bedst at bakke ud fra en handel, hvis sælgeren insisterer på at modtage betalingen kontant.

Grunden til, at hælernes foretrukne betalingsmetode er kontanter bunder i, at det er sværere at spore transaktionen. Derimod anbefales det at bruge MobilePay, da sælgeren er registreret med sit CPR-nummer.

Dette giver en større tryghed og mulighed for efterfølgende at identificere sælgeren.

Handelssider på internettet

På handelssider såsom DBA.dk eller guloggratis.dk er der mange gode, brugte ting, som man kan finde. Truslen om hæleri bør ikke holde én tilbage for at udnytte potentialet i køber-sælgerplatforme. Man bør blot tage sig nogle forholdsregler. 

Et godt råd lyder på, at man kan bestræbe sig på at bruge salgsplatforme, hvor et Nem-ID er påkrævet for sælgerne. Disse salgssider giver en større troværdighed og sikkerhed for både køber og sælger. DBA.dk anbefaler f.eks. altid at man møder sælgeren personligt, samt laver en udskrift af annoncen som bevis, hvis en fornyet mistanke om hæleri skulle opstå. 

 

Straffen for hæleri

Ifølge straffelovens § 290 kan man dømmes til en bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder, hvis man bliver kendt skyldig i hæleri. Dog skelner man mellem hæleri som er sket i god eller ond tro. Dommen er naturligvis en vurderingssag for domstolen. Men for den almindelige dansker kan man gøre sit for at argumentere for, at man har købt et produkt i god tro:

  • I forbindelse med købet har man fået en originalkvittering fra sælgeren (denne kan uheldigvis være forfalsket)
  • Man har gemt salgsannoncen på sin computer eller som en udskrift.
  • Man har handlet på en salgsside med Nem-ID eller anvendt MobilePay.

Hvis man er kommet i tvivl om, hvorvidt ens produkt er en hælervare eller ej, så er det bedste råd at melde det til politiet så hurtigt som muligt. Ved selv at indrapportere sin mistanke hjælper det til at bevise, at man har handlet i god tro. I visse sager kan man endda modtage et erstatningskrav.

Ønsker du at vide endnu mere...?

Hvis du har spørgsmål til vores artikler eller ønsker at få rådgiving om et bestemt sikringsemne, så kontakter vi dig gerne - helt uforpligtende!


Tilbage til Bagger Låse & Alarm A/S
© Bagger Låse & Alarm A/S
Til toppen